KUUSAMON ALEXANDER-TEKNIIKKA
  • Alexander-tekniikka
  • Lisätietoa tekniikasta
    • Tieteellinen tutkimus Alexander-tekniikan toimivuudesta
    • Alexander-tekniikka voi auttaa selkäkipuun
    • Hengityksen vapautuminen
    • Tasapaino voi palautua Alexander-tekniikalla
    • Lisääntyvää työhyvinvointia
    • Aktiivinen lepoasento auttaa jännityksissä
    • Tunnettuja oppilaita
  • Yksityistunnit
  • Marja Krappe
  • Blogi
  • Varaa tunti
  • Media/Linkit
Picture

EI-JÄNNITTÄMISEN ELI INHIBOINNIN SIETÄMÄTÖN VAIKEUS

31/8/2012

5 Comments

 
Sanakirjojen mukaan sana inhibitio tarkoittaa suomeksi estämistä. Alexander-tekniikan opettajat puhuvat yleisesti ei-tekemisestä tai tekemättä jättämisestä. Suomenkielessä ei siis oikein löydy hyvää vastinetta sanalle inhibitio. Ainakaan siinä tarkoituksessa, kuin Alexander-tekniikassa sitä käytetään.  Sana ”estäminen” mieltyy tekemisen kautta. Ja sitähän me emme halua. Samoin on ”ei-tekemisen” tai ”tekemättä jättämisen” kanssa.

Mitä me sitten haluamme kun niin sanotusti inhiboimme? Haluamme jännityksen lakkaavan. Onko lihas silloin sitten täysin veltto? Ei, sillä lihaksessa on aina pieni tonus, jännite. Se on elävän lihaksen ominaisuus. Ilman sitä kehomme ei pysyisi kasassa ja jäsenemme heiluisivat holtittomasti sinne tänne. Siksi haluamme nimenomaan vain tarpeettoman lihasjännityksen poistuvan. Emme ole hakemassa rentoutta, vaan lihaksen vapautta liikkua silloin kun se on tarpeen. Emme pysty aina, varsinkaan aktiviteetin aikana itse edes määrittelemään mitä lihaksia, lihaksen osaa tai kuinka paljon sitä tulisi käyttää. Mutta kehomme tietää! Siksi meidän on inhiboinnilla opeteltava jättämään kehomme rauhaan, jotta se voi toimia luonnollisesti.

Jos inhiboidessamme ajattelemme sanoja estäminen tai ei-tekeminen, on vaarana, että sitä itse tajuamatta yritämme tehdä inhibointia. Asiaa hankaloittaa vielä suuntaamisen ajattelu. Asiaa tuntemattomille kerrottakoon lyhyesti, että suuntaamisessa annamme kehollemme/lihaksillemme viestejä pidentyä. Usein käy niin, että vaikka inhibointi ensin sujuisikin, se kuitenkin unohtuu välittömästi kun suuntaamme. Yritämme huomaamattamme pidentää itseämme tekemällä jotain. Haluamme vain niin kovasti saada aikaan jonkin tuntemuksen jonka voisimme mieltää pitenemiseksi. Mieli ei tunnu hyväksyvän sitä, että jännittämätön ja pitenevässä tilassa oleva lihas ei oikeastaan tunnu ollenkaan.  Kun jäykkyys ja raskaus ovat poissa kehosta, mielemme haluaa määritellä sen tunteeksi jostakin, kun se todellisuudessa on jonkin tuntemuksen (=jännityksen) poissaoloa. Niinpä pyrimme tuota tunnetta kohti tekemällä jotain. Emme oikein ole tottuneet ajatukseen, että jotain voi saavuttaa tekemättä mitään.

Yritämme usein myös vaikuttaa mielellämme suoraan lihakseen käskemällä sitä olemaan jännittämättä. Se ei kuitenkaan voi onnistua, koska aivot ovat se komentokeskus, joka määrää mitä lihaksissa tapahtuu.  Kun siis yritämme vaikuttaa suoraan jännittyneeseen lihakseen, tapahtuukin usein juuri päinvastoin kuin halusimme. Lihas jännittyy entisestään.

Mikä sitten avuksi?

Meidän pitää antaa aivoillemme  pyyntö lihasjännityksen poistamisesta. Silloin tuo uusi pyyntö kulkeutuu lihaksiin asianmukaisesti hermoratoja pitkin. Olen huomannut, että inhiboinnin haastavuutta helpottaa, jos ajatteleekin ensin, että antaa koko kehon hermojärjestelmän rauhoittua. Sitä ei mielemme edes yritä tehdä väkisin. Ilmeisesti koska ”hermosto” on liian abstrakti ja laaja käsite sille. Suosittelen kaikille kokeilemista!

Uusi ajatus ja sen tuoma uusi tapa liikkua, myös luo uusia hermoratoja. Ottaa kuitenkin aikansa, ennen kuin vanhat hermoradat surkastuvat pois käytöstä. Se vaatii uuden ajattelutavan toistoa uudestaan ja uudestaan. Kun vanha tapa poistuu uuden tieltä, inhiboinnin tarvekin vähenee. Lopulta inhiboinnista itsestään tulee tapa – hyvä sellainen.

5 Comments
Turo
31/8/2012 07:29:39 am

Hienoa pohdintaa inhibition olemuksesta. Erityisesti se "Emme oikein ole tottuneet ajatukseen, että jotain voi saavuttaa tekemättä mitään." kiteytetti loistavasti sen, kuinka Alexander-tekniikka haastaa meidät ajattelemaan täysin uudella tavalla!

Reply
Minna
1/9/2012 03:40:08 pm

Olen samaa mieltä. Ei-tekemisen kautta saavuttaminen on ihan uusi ajatus monelle (myös minulle). Siksi sen oppiminen on niin haastavaa - ja samalla mielenkiintoista. Uusien hermoratojen kasvamisen odottaminen vaatii kylläkin kärsivällisyyttä. Varsinkin kun ihan alussa ei oikeastaan tiedä, mitä saa "palkinnoksi" oppimisen edetessä. Sitä vain luottaa Alexander-tunneilla koetun ansiosta siihen, että jotain todella hienoa on luvassa... Ja nyt olen siitä hienoudesta päässyt jo nauttimaan arkielämässäkin :-)

Silti edelleen joskus tulee ajatus, että "autanpa itse kehoa vähän oppimaan nopeammin" - ja siinä sitä ollaan taas tekemässä. Tarkkojen suuntausten ajatteleminen tosiaan hankaloittaa ainakin minua - huomio kiinnittyy helposti yhteen ruumiinosaan ja niska jäykistyy. Siksi olenkin jättänyt opettajani ehdotuksesta suuntausten oppimisen (toistaiseksi) sen varaan, mitä kehoni oppii Alexander-tunneilla opettajan käsien kautta ilman tietoista ajattelutyötäni. Riittää kun inhiboin niin hyvin kuin osaan tunnin aikana ja ajattelen tuota Marjan mainitsemaa "koko kehon hermojärjestelmän rauhoittumista" ja kehon laajenemista yleisessä mielessä. Ainakin itselläni se on toiminut, vaikka menikin pitkään ennen kuin uskoin, ettei minun tarvitse itse tietoisesti tehdä oppimista. Keho on kyllä todella viisas, ja se osaa poimia Alexander-tunneilta kokemuksia ilman, että tietoinen mieleni jatkuvasti kyttää vieressä tarkkailemassa yksittäisiä suuntauksia :-)

Reply
Marja
3/9/2012 12:56:17 pm

Kyllähän siihen inhibointiin usein liittyy myös paljon pelkoa siitä, että menettääkin kehonsa hallinnan. Tyyliin: "Jos nyt päästän irti tästä olkapään jännityksestä, niin tuntuu, että se voi mennä ihan mihin tahansa."

Meidän kehomme on meille ikäänkuin se kontrolloimisen viimeinen linnake. Vaikka osaisimme päästää irti yrityksestä hallita elämää ympärillämme, niin suuri kiusaus on silti vielä yrittää hallita omaa kehoaan. Joku saattaa silti erehtyä luulemaan, että Alexander-tekniikassa olisi nimenomaan kysymys kehon hallinnasta, kun todellisuudessa kysymys on ajatusten tietoisesta käyttöstä kehon vapauttamiseksi ja mielikuvien "päivittämisestä" epämääräisten luulojen sijasta totuudenmukaisemmiksi.

Minna
3/9/2012 03:31:00 pm

" Meidän kehomme on meille ikäänkuin se kontrolloimisen viimeinen linnake. " - totta. Tuo on NIIN paradoksaalista, että halu kontrolloida viimeiseen asti omaa kehoa (ja mieltä) tekee sille vankilan! Ja kun oppii vähitellen uskaltamaan päästämään irti kontrollista - saavuttaakin sellaisen vapauden, jota varmaan sillä kontrollilla alun perin tavoittelee. Tuo ällistyttää ja ihastuttaa minua aina vaan.

Reply
Marja
4/9/2012 12:11:17 pm

Kiitos kokemuksiesi jakamisesta Minna.

Tästä kaikesta dialogista voi päätellä, että Alexander-tekniikassa todella on kysymys paljon paljon muusta kuin ns. ryhdin paranemisesta. Tai edes pelkästään kehonkäytön paranemisesta. Ehkä juuri aavistus tuon totaalisen muutoksen vääjäämättömyydestä pelottaa monia?

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    RSS Feed

    Kategoriat:

    All
    Alexander Tekniikka
    Hyvinvointi
    Ihmiskeho
    Kehon Kieli
    Tietoinen Ajattelu
    Videot

    Arkisto:

    March 2018
    November 2015
    November 2014
    September 2014
    June 2014
    February 2014
    January 2014
    June 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    September 2012
    August 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012

  • Alexander-tekniikka
  • Lisätietoa tekniikasta
    • Tieteellinen tutkimus Alexander-tekniikan toimivuudesta
    • Alexander-tekniikka voi auttaa selkäkipuun
    • Hengityksen vapautuminen
    • Tasapaino voi palautua Alexander-tekniikalla
    • Lisääntyvää työhyvinvointia
    • Aktiivinen lepoasento auttaa jännityksissä
    • Tunnettuja oppilaita
  • Yksityistunnit
  • Marja Krappe
  • Blogi
  • Varaa tunti
  • Media/Linkit