KUUSAMON ALEXANDER-TEKNIIKKA
  • Alexander-tekniikka
  • Lisätietoa tekniikasta
    • Tieteellinen tutkimus Alexander-tekniikan toimivuudesta
    • Alexander-tekniikka voi auttaa selkäkipuun
    • Hengityksen vapautuminen
    • Tasapaino voi palautua Alexander-tekniikalla
    • Lisääntyvää työhyvinvointia
    • Aktiivinen lepoasento auttaa jännityksissä
    • Tunnettuja oppilaita
  • Yksityistunnit
  • Marja Krappe
  • Blogi
  • Varaa tunti
  • Media/Linkit
Picture

Alexander-tekniikkaa ahdistukseen

23/2/2013

0 Comments

 
Olen kotoisin maanviljelijäperheestä. Pihapiirissämme asui kaksi sukupolvea - minun perheeni lisäksi isovanhempani. Siihen maailman aikaan pidettiin lukukinkereitä. Olin ehkä 3-4 vuotias kun tuli isovanhempieni vuoro järjestää kinkerit. Koko kylän väki oli koolla ja istui ympäri mummulan tuvan seinustoja. Minä seisoin keskellä lattiaa ihmetellen kaikkia outoja ihmisiä. En muista mitä tokaisin, mutta sen muistan elävästi, miten kaikki aikuiset purskahtivat nauramaan. Vaikka olinkin vasta muutaman vuoden vanha, osasin jo nolostua tilanteesta ja tuntea itseni hölmöksi. Varsinkin, kun en ollenkaan ymmärtänyt mikä sanomisessani muka oli niin hauskaa.

Ehkä tuon kaltaisia tilanteita tuli enemmänkin vastaan, mutta vain tämä on jäänyt elävästi mieleen. Luulenpa, että siitä sai alkunsa esiintymiskammoni, joka paisui aikamoisiin mittasuhteisiin. Oli aikoja, jolloin  menin lukkoon ja ahdistuin, jos minua kuunteli useampi kuin yksi ihminen. Tilanne toi minut aina ahdistavan tietoiseksi itsestän. Tämä johti vähitellen siihen, että aloin karttaa sellaisia tilanteita. Lopulta en oikein halunnut tavata ketään. Näin sinänsä pieni ja harmiton tapahtuma oli paisunut mielessäni valtavaksi, koko elämiseeni vaikuttavaksi ahdistukseksi, jonka armoilla koin olevani. Toki siihen varmasti vaikutti osaltaan syntymässä saamani luonteenlaatu. Olisihan joku toinen voinut nauttia tilanteesta, jossa huomaa pystyvänsä naurattamaan ihmisiä.

Kaikilla meillä on muistoja enemmän ja vähemmän traumatisoivista tilanteista lapsuuden ajalta. Kannamme niitä sisällämme aikuisikään saakka ja kertaamme tapahtumia mielessämme uudestaan ja uudestaan. Vaikka muisto aiheuttaa kipua ja ahdistusta, emme pysty lopettamaan sen ajattelua. Sen sijaan, että tilanne paranisi, ja ahdistus laimenisi, se saakin uutta voimaa jokaisesta muistelukerrasta. Traumat eivät siis taida hävitä tilanteta mielessä kertaamalla, vai kuinka? Toisaalta, muistojen ja niiden aiheuttamien tunteiden tukahduttaminenkaan ei tunnu auttavan.

Mitä sitten on tehtävissä? 

Traumaattisten tilanteiden aiheuttamat jännitykset ovat jääneet lihasmuistiimme. Alexander-tekniikka alkaa purkaa traumaa kehon kautta, purkamalla sinne jääneitä jännityksiä. Jännitysten vapautuessa mielikin alkaa pikkuhiljaa päästää irti ahdistuksestaan. Alexander-tekniikka ei siis pyyhi muistoja pois mielestäsi, ainoastaan niihin liittyvät ahdistavat tunnelataukset. Samalla alkaa hävitä tarve kelata noita menneitä tapahtumia mielessä tai tukahduttaa ne liian kipeinä. Ne menettävät merkitystään, muuttuen "tavallisiksi" muistoiksi.

Ahdistus-sana jo kertoo mistä siinä on kysymys. Silloin mieli on täysin keskittynyt itseensä. Jokin, tai jopa kaikki ulkopuolinen koetaan kielteisellä tavalla itseen kohdistuvaksi - tunnesuunta on siis minua kohti keskittynyt, puristava, ahdistava. Alexander-tekniikassa opetellaan suuntautumista aktiivisesti myös ulospäin - itsestä poispäin. Sen taidon oppimista voi hyödyntää vastaantulevissa ahdistavissa tilanteissa.

Terveisin,
Marja

Picture
Ahdistuksen suunta on sisäänpäin.
Picture
Siitä voi vapautua suuntautumalla ulospäin Alexander-tekniikan avulla.
0 Comments

Kuka Sinä olet?

18/2/2013

0 Comments

 
Ehkä se selviää, kun ostat uudet silmälasit. Eräs optikkoliike nimittäin mainostaa, että: "Hyvät ja laadukkaat silmälasit tekevät sinusta Sinut". Näinköhän on? 

Näin meille markkinoidaan tuotteita ja palveluja. On vaikea uskoa, että mainostajat käyttäisivät tuon tyyppisiä lauseita, jos niiden ei olisi todettu toimivan.

Ihmisen aivot ovat mystinen elin, jonka toiminnasta ei vieläkään tiedetä läheskään kaikkea. Olemme esimerkiksi tietoisia hyvin pienestä osasta siitä, miten ympäristö ajatteluumme ja valintoihimme vaikuttaa. Erehdymme luulemaan maailmaa ja meitä itseämme sellaiseksi, jollaisena aivomme sen  meidän tietoiselle mielellemme esittävät. Hyväksymme sen totuutena ja olemme joko tyytyväisiä tai tyytymättömiä maailmaan ja itseemme - aina tilanteesta riippuen.

Millaisia me sitten luulemme olevamme?

Kun pieni lapsi syntyy maailmaan hän on vain ja ainoastaan puhdas oma itsensä. Siksi vauvojen lähellä on niin ihana olla. Vähitellen hän kuitenkin alkaa tulla tietoiseksi itsestään erillisenä olentona ja kuulee kanssaihmisten kommentteja itsestään. Lapsi myös oppii - ympäristön esimerkkiä seuraten  - vertaamaan itseään muihin. Hän alkaa esimerkiksi haluta olla sellainen kuin joku toinen. Joku jota hän mielessään ihailee. Niinpä hän alkaa matkia kyseisen henkilön ulkoista käytöstä, sillä siten hän  lapsen logiikalla luulee tulevansa samanlaiseksi kuin ihailunsa kohde. Pieni lapsi on kuin pesusieni, joka imee koko ajan itseensä ympäristön arvioita hänestä itsestään. Tuomioita siitä, onko se mitä hän tekee "hyvää" ja "oikein" vai "huonoa" ja "väärin". Kaikilla meillä on syntymälahjaksi saatu luonteemme ja tempperamenttimme, mutta kaikki nuo ulkopuoleltamme saadut hyväksynnät, tuomiot jne. varastoituvat mieleemme, saaden meidät muokkaamaan käytöstämme toivotunlaiseksi. Haluammehan kaikki tulla hyväksytyiksi. Lopulta unohdamme keitä alunperin olimme. Kukaan meistä ei välty tältä, ja se on kieltämättä aika traagista. 

Alussa mainitsemani mainokset tehoavat meihin ja muokkaavat käsityksiämme, vaikka emme olisikaan siitä kovin tietoisia. Jatkamme aikuisiässäkin yritystä täyttää aivoihimme jatkuvana virtana varastoituvia meihin kohdistuvia odotuksia. Olemme jatkuvasti enemmän ja vähemmän tyytymättömiä siihen, mitä olemme ja saamme aikaiseksi. Tuo tyytymättömyys on siis vain kaikua elämämme aikana saaduista erilaisista arvosteluista ja tuomioista ja määritelmistä millainen "pitäisi" olla. Näemme itsemme niiden kautta.

Kuka Sinä sitten oikeasti olet?

Löytääksesi todellisen aarteen, eli vastauksen tuohon kysymykseen, sinun on maltettava pysähtyä, sillä vastaus löytyy sisältäsi,  ei ulkopuoleltasi. Tässä kohtaa tulemme Alexander-tekniikan nerokkuuteen. Kaikki nuo sinua koskevat  arvostelut, tuomiot tai määräykset, että sinun pitäisi olla jollain tietyllä lailla tms. ovat kertyneet - eivät pelkästään aivoihisi - vaan myös jännityksiksi kehoosi. Lihaksesi muistavat, vaikka mielesi ei enää muistaisikaan. Noiden jännitysten alkaessa vapautua Alexander-tekniikan avulla, vapautuvat myös nämä jo kauan sitten unohtuneet asiat ja voit alkaa rationaalisesti katsoa niiden paikkansapitävyyteen. Saat tilaisuuden kyseenalaistaa omat käsityksesi itsestäsi ja oivaltaa mitkä niistä ovatkin toisten sinuun istuttamia käsityksiä ja vähitellen pystyt luopumaan niistä. Näin alat tulla siksi joka todellisuudessa olet.

Kuka se "Sinä" sitten ikinä onkaan, tuntuu hyvältä ja oikealta - olet tullut kotiin.

Terveisin,
Marja
Picture
Kuka minua oikein katsoo tuolta peilistä?
0 Comments

Kaksi maagista kirjainta, AT

14/2/2013

1 Comment

 
Myönnän, että olen täysin Alexander-tekniikan lumoissa. Niinpä aloin mielessäni pyöritellä noita kahta kirjainta AT = Alexander-tekniikka. Mietin, mitä kaikkea AT-voi olla. Eri ihmisille se merkitsee eri asioita. Minulle se merkitsee kaikkia noita ja paljon muuta!

Astumista Tuntemattomaan
Aidoksi Tulemista
Antautumista Tasapainoon
Ajattelua Tietoisesti
Aistimusten Tunnistamista
Alkamista Tiedostaa
Apua Työelämään
Asenteiden Tiedostamista (omien)
Asenteiden Tutkimista
Antamista Tapahtua
Avautumista Tietoisuudelle
Alku Tutkimusmatkalle
Askel Terveyteen
Alku Tervehtymiselle
Apu Tuskaisuuteen
Autuas Tila
Apu Turtumukseen
Arjen Työkalupakki
Avoimemmaksi Tulemista
Antautumista Todellisuudelle
Avautumista Tila-avaruuteen
Apu Tunnottomuuteen
Arkipäivän Tyytyväisyys
Arkipäivän Täydellisyys
Arkipäivän Tutkimusmatka
Antautumista Tekemättömyydelle
Alkemistiksi Tulemista
Aaria Todellisuudelle
Aina Tarpeellinen
Aina Tehokas


Mitä se sinulle merkitsee? Keksitkö vielä lisää?

Alexander-tekniikka -terveisin,
Marja
Picture
Alexander-tekniikka -hassuttelua luonnon helmassa. (Kuva:Henrik Mikander)
1 Comment

Loman ihanuus ja lomalta paluun kurjuus

7/2/2013

1 Comment

 
Hiihtolomakausi on taas käsillä. Perheissä lienee jo lomasuunnitelmat tehtynä. Kuka lähtee etelään, kuka pohjoiseen. Yhtäkaikki, arjesta on päästävä pois - rentoutumaan edes viikoksi tai kahdeksi.

Entä kun palataan lomalta takaisin "sorvin ääreen"? Kestääkö puolta päivää kauempaa, kun kaikki tuntuu taas ihan samalta kuin ennen lomalle lähtöä? V-käyrä saattaa nousta jopa ärhäkämmin kuin ennen lomaa.
Mihin tuo etelänmatkalla löytynyt rento fiilis oikein katosi? Ovatko postiluukusta kolahtava Visa-lasku ja yllättävän nopeasti haalistuva rusketus ainoat muistot lomasta? Onko ainut pysyvä keveys kukkarossa? Kenen on syy?!

Apua, vielä puoli vuotta, ennen kuin pääsee taas lomalle!

Teimme joskus lasten ollessa pieniä, kahden viikon lomareissun etelään. Valitettavasti muistot lomasta ovat jo lähes kokonaan haalistuneet. Sen sijaan en unohda sitä raskasta tunnelmaa, joka alkoi hiipiä sisikuntaan syksyisen harmaana päivänä marketin pihalla paluumatkalla kotiin. Paitsi että oli vilu, mieltä masensi kun katsoi mitä oli saanut kaupasta kassin pohjalle, pulitettuaan moninkertaisen summan rahaa verrattuna lomamatkalla tehtyihin ruokaostoksiin.

Näinkö sen pitää mennä?

Ei pidä, mutta näin se menee, jos etsii vain hetken helpotusta.

Mitä jos harkitsisit tänä vuonna kestävämmän kehityksen tietä? Kestävä kehitys tässä tapauksessa tarkoittaa pitkän tähtäimen panostusta työssä ja arjessa jaksamiseen. Eikä kannata tyytyä "vain jaksamaan", vaan ottaa rohkeasti tavoitteeksi  jopa nauttia kummastakin!

Alexander-tekniikasta on kiistattomasti pitkäaikaista apua esimerkiksi stressiin, työasentojen tuomiin kipuihin ja särkyihin ja yleiseen olotilaan. Jos aloitat nyt, tulet yllättymään, miten paljon parempi olosi voi syksyllä olla - ilman ainuttakaan lomamatkaa. Kukkaro on toki voinut keventyä, mutta niin on olosikin - tällä kertaa pysyvästi!

Terveisin,
Marja

Picture
Tämä kuva symboloi meille lomaa ja rentoutumista. Mutta entä loman jälkeen? Mitäpä, jos laittaisitkin ensin kehosi kuntoon Alexander-tekniikalla ja vasta sitten lähtisit lomalle. Takaan, että nautit lomareissustasi silloin paljon enemmän!
1 Comment

Ollako Sanna-Raipe vai Samppa?

5/2/2013

2 Comments

 
Teini-ikäisenä sain päähäni, että selkäni on liian pitkä ja leveä. Siis ruma. Niinpä aloin - usko tai älä - yrittää tehdä siitä lyhyempää ja kapeampaa. Jaa että miten?

Puristamalla kylkiäni alaspäin ja painamalla hartioitani eteenpäin. Vähän niin kuin Sanna-Raipekin tekee. Oli siinä teinitytöllä puristamista 24/7. Eikä se tietenkään jäänyt teini-ikään, vaan jatkui tiedostamattani vuosikymmeniä. Ja kaikki nuo vuodet minä ihmettelin miksi hengittäminen on niin työlästä! Eivät auttaneet joogan hengitysharjoitukset, ei meditaatio, ei Rosen-terapia, ei Reiki, ei mitähän-kaikkea-muuta-yritin.   Alexander-tekniikan harjoittaminen päästi minut lopulta pois vankilastani. Olen siitä lopun elämääni kiitollinen.

Mieleni, eli tässä tapauksessa käsitykseni siitä, miltä minun olisi pitänyt näyttää, ohjasi siis kehonkäyttöäni. Se oli kuitenkin vain asian toinen puoli. Kehonkäyttöni, eli tässä tapauksessa kehoni kokoon puristaminen, alkoi muokata myös minäkuvaani. Ei siis toista ilman toista. Olin täydellisen epävarma pakkaus. Loistava esimerkki mielen ja kehon yhteistyöstä!

Alexander-tekniikan opettajana tulee puhuttua lähinnä  tietoisen ajattelun vaikutuksesta kehonkäyttöön. Silmiini osui kuitenkin video siitä, miten tietoisella kehonkäyttöllä voi vaikuttaa myös mieleen, aivan kuten itse aloin teininä tehdä. Tosin onnettomin seurauksin. Sitä kannattaa kuitenkin hyödyntää toisinpäin. Saada aikaan jotain hyvää. Kannattaa katsoa alla oleva video aiheesta!

Tämän kaiken tietoisen kehonkäytön ja ajattelun tarkoitus ei suinkaan ole tehdä sinusta jotain superihmistä. Sen tarkoitus on vapauttaa sinut käyttämään koko henkistä ja fyysistä kapasiteettiasi.Tulla siksi joka oikeasti olet. Rohkenetko ottaa selville kuka?


Picture
Sanna-Raipe voi olla vitsi, mutta hänenlaisiaan, itseään näkymättömäksi tekeviä ihmisiä on oikeasti olemassa.
Picture
Samppa ei todellakaan kätke kynttiläänsä vakan alle.
2 Comments

    RSS Feed

    Kategoriat:

    All
    Alexander Tekniikka
    Hyvinvointi
    Ihmiskeho
    Kehon Kieli
    Tietoinen Ajattelu
    Videot

    Arkisto:

    March 2018
    November 2015
    November 2014
    September 2014
    June 2014
    February 2014
    January 2014
    June 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    September 2012
    August 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012

  • Alexander-tekniikka
  • Lisätietoa tekniikasta
    • Tieteellinen tutkimus Alexander-tekniikan toimivuudesta
    • Alexander-tekniikka voi auttaa selkäkipuun
    • Hengityksen vapautuminen
    • Tasapaino voi palautua Alexander-tekniikalla
    • Lisääntyvää työhyvinvointia
    • Aktiivinen lepoasento auttaa jännityksissä
    • Tunnettuja oppilaita
  • Yksityistunnit
  • Marja Krappe
  • Blogi
  • Varaa tunti
  • Media/Linkit